Als je niks te verbergen hebt, heb je niks te vrezen….

Ik citeer een gesprek met een vriend:

Bij gelegenheid van de bijeenkomst Libertijn te Amsterdam sprak Fred Teeven de memorabele woorden: “als je niks te verbergen hebt heb je niks te vrezen”.

Dat zou je inderdaad verwachten in een rechtsstaat die zichzelf serieus neemt. In en samenleving die niet bij voorbaat veroordeelt. In een Nederland dat je zomaar brandmerkt als verdachte, je burgerlijke rechten bevriest en je criminaliseert zonder concrete beschuldiging.

Helaas is de werkelijkheid anders, de realiteit is dat je zomaar in de verdomhoek terecht kunt komen. De hoek waar de klappen vallen. De plek waar je politieke vrienden van weleer een grote boog om maken.

Dat is de politieke realiteit. Een realiteit die kennelijk ook wordt gevreesd door Fred Teeven die zich op z’n Teeven’s in Amsterdam presenteerde. Want hoe kunnen wij de terughoudendheid van de staatssecretaris van justitie anders verklaren met betrekking tot het onder zijn verantwoordelijkheid geïnitieerde dossier Van Rey? Enkele maanden geleden meldde Teeven vol trots dat hij niet schroomt om ook VVD’ers aan te pakken. Als voorbeeld refereerde hij aan zijn daadkrachtig optreden in de vermeende zaak tegen Van Rey. De passieve luisteraar zal het nauwelijks hebben opgemerkt maar Teeven triomfeerde met zijn prooi. Hij liet vol trots weten dat hij niet schroomt om eigen mensen aan te pakken. Maar toen de “deer hunter” Teeven even van “hunter tot hunted” wild leek te worden verklaard reageerde hij als door een wesp gestoken.

Ongekend en niet de Fred Teeven die wij doirgaans kenen. Op een eenvoudige vraag: “wat heeft u met Jos van Rey besproken?” antwoordde Teeven: “dat gaat u niks aan”.

Hoe zit dat met: “als je niks te verbergen hebt heb je niks te vrezen”.

Dat geldt kennelijk niet voor een staatssecretaris en gelet op de actualiteit in nog mindere mate voor zijn baas de minister.

Ivo Opstelten, de minister van justitie, weigert de Kamer over het gesprek tussen Teeven en Van Rey openheid van zaken te geven. Hij zet hiervoor zelfs de reputatie van de overheid op het spel. Bijna tweederde van de Nederlanders gelooft Opstelten inmiddels niet meer. Maar Opstelten houdt de kaken op elkaar, vreemd!

“Als je niks te verbergen hebt heb je niks te vrezen”. Dat geldt zeker voor de bazen van justitie!

Speak Your Mind

*