Criminaliteitsbestrijding…..: ‘Politie ontmoedigt winkeliers aangifte te doen’

Het landelijke beleid faalt met betrekking tot bestrijding van criminaliteitsbestrijding. Het wordt hoogtijd dat dit lokaal wordt aangepakt.

‘Politie ontmoedigt winkeliers aangifte te doen’

Ruim één op de drie winkeliers zegt dat de politie hen ontmoedigt om aangifte te doen van bijvoorbeeld diefstal.

Dat blijkt uit een enquête van het NCRV-programma Altijd Wat Monitor. Meer dan achthonderd winkeliers werden ondervraagd. Een derde van de winkeliers doet helemaal geen aangifte meer, “omdat het toch geen zin heeft”, zo blijkt volgens de NCRV uit de enquête.

“Het doen van aangifte kost een hoop tijd. Als je daarbij door politie wordt ontmoedigd om aangifte te doen en in discussie moet gaan of het doen van aangifte zinvol is, ontlopen criminelen hun straf,” aldus Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland en Koninklijke Horeca Nederland in een gezamenlijke reactie.

Eisen

De ondernemersvertegenwoordigers komen met een gezamenlijk eisenpakket. Zo willen ze dat elke aangifte op locatie wordt opgenomen. Ook moet de politie af en toe informatie geven over de status van de aangifte.

Tenslotte willen de brancheorganisaties dat de aangifte door een gediplomeerd agent wordt opgenomen, en niet door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

Reactie

Een woordvoerder van minister Ivo Opstelten (Justitie) benadrukt dat de resultaten niet overeenkomen met de werkelijkheid: “Het beeld alsof de politie burgers of ondernemers bewust ontmoedigt om aangifte te doen, wordt niet gedeeld.” Opstelten beloofde bij de oprichting van de Nationale Politie verbetering in service en dienstverlening bij het doen van aangifte.

“Dat een derde van de winkeliers geen aangifte doet, betekent dat twee derde dat wel doet. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan de meest recente cijfers daarover van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, red.)”, stelt de woordvoerder van het ministerie. “Uiteraard zijn alle inspanningen erop gericht om deze cijfers nog verder omhoog te krijgen.”

Speak Your Mind

*