Genieten….

Natuurlijk ben ik na mijn hartinfarct en operatie eens gaan nadenken over de vraag: “hoe is het nou toch zover kunnen komen…” Ongezond eten? Stress? Te weinig bewegen..? Cardioloog gaf het antwoord: “Pech..!!”

Ik kwam deze tekst tegen die me aansprak…:

Gelukkig zijn, wie wil dat nou niet? Maar hoe word je gelukkig? Er zijn een aantal dingen waar de meeste mensen gelukkig van worden: een fijne relatie, een leuke baan, een goed inkomen… Maar deze dingen zijn geen absolute voorwaarde voor geluk. Mensen uit alle lagen van de bevolking en in allerlei omstandigheden voelen zich gelukkig, ook als ze niets van dat alles hebben. Hoe kan dat? Wat hebben gelukkige mensen met elkaar gemeen? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: het gaat om hoe ze in het leven staan. Gelukkige mensen zijn namelijk positief gestemd.

Hoe je dat zelf ook kunt bereiken, lees je hieronder.kikker

1. Leef zoveel mogelijk in het moment.

Het is goed om je te realiseren dat je niet kunt veranderen wat er in het verleden is gebeurd en dat je maar beperkt controle hebt over wat er in de toekomst staat te gebeuren. Door in het hier en nu te leven kun je het verleden makkelijker loslaten en maak je je minder zorgen over de toekomst.

2. Jezelf vergelijken met anderen is zinloos.

Als je de foto’s en verhalen op social media moet geloven, leiden al je vrienden en familieleden een geweldig en boeiend leven. Vergeet niet dat het heel makkelijk is om op Facebook of Instagram alleen de leuke kant van je leven te laten zien. Het is dan ook nutteloos om je leven te vergelijken met wat anderen posten. Het enige wat je daarmee bereikt, is dat je je rot voelt.

3. Verzet je niet tegen verandering.

Verandering, zowel van binnenuit als van buitenaf, is de enige echte constante in het leven. Als er nooit iets verandert, komen we in een sleur terecht en dat brengt vaak negatieve gevoelens met zich mee.

4. Neem het risico om te falen: zonder falen geen succes.

De meest succesvolle mensen ter wereld hebben eerst talloze keren gefaald voordat ze hun doel bereikten. Voordat Bill Gates Microsoft oprichtte, had hij een bedrijfje met de naam Traf-O-Data dat nooit echt van de grond is gekomen. En Walt Disney werd ontslagen bij een krant omdat hij volgens een redacteur “geen fantasie had en nooit goede ideeën had”. Basketballegende Michael Jordan beschouwt falen als iets positiefs: “Ik heb in totaal 26 keer gemist bij een kans om het winnende doelpunt te maken. Ik heb talloze keren gefaald in mijn leven. En dat is waarom ik succesvol ben.”

5. Beslis bewust hoe je op lastige situaties reageert.

We hebben niet altijd invloed op de situaties waar we in terechtkomen. Maar we hebben wél invloed op hoe we in een bepaalde situatie reageren. Het klinkt misschien cliché, maar het helpt om even rustig in en uit te ademen, tot tien te tellen en te proberen om positiever te reageren.

6. Ga zoveel mogelijk om met positief gestemde mensen.

Het is natuurlijk onmogelijk om alle negatieve mensen uit je leven te bannen, maar probeer je in je privéleven zoveel mogelijk te omringen met optimistische mensen. Het is makkelijker om positief te zijn als de mensen om je heen dat ook zijn.

7. Eet gezond.

Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat het eten van vet- en suikerrijk voedsel leidt tot depressies. Natuurlijk kan een koekje op zijn tijd geen kwaad, maar probeer voor de rest wel gezond te eten.

8. Schenk iemand anders een beetje van je tijd.

Hoe moeilijk we het zelf soms ook hebben, er is altijd wel iemand die het nog moeilijker heeft. Bied daarom je hulp aan iemand die het nog moeilijker heeft in plaats van te zwelgen in zelfmedelijden.

9. Wees dankbaar.

En uit dat niet alleen in woorden, maar ook in daden. Laat de mensen om je heen weten dat je het fijn vindt dat ze er zijn.

10. Gun jezelf even rust.

Neem elke dag minimaal een paar minuten de tijd om iets te doen wat je leuk vindt, zelfs als je eigenlijk geen tijd hebt. Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken, ook als je het even wat moeilijker hebt.

Als je van deze tien tips een gewoonte maakt, kun je jezelf met een gerust hart positief gestemd noemen. En een zeer welkom neveneffect van deze positieve rituelen, is dat je er gelukkiger van wordt.

Speak Your Mind

*