Geveltuinen….ook in Roermond?

Een geveltuin of tegeltuin is een strook begroeide openbare ruimte die gelegen is voor een huis en onderhouden wordt door de bewoner van dat huis. Geveltuinen zorgen voor veel groen in de stad op extreem weinig grond. Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin heb

ben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar meer kan natuurlijk ook. In veel gemeenten in Nederland worden geveltuintjes daarom gesubsidieerd. Een paar stoeptegels uit de stoep, zand eruit en aarde erin en je kunt van start. Geveltuinen lenen zich over het algemeen voor klimplanten die zich tegen de gevel omhoog werken en andere wat meer stevige planten en bloemen zoals zonnebloemen en stokrozen.

Groen maakt de leefomgeving aantrekkelijker. Het zorgt niet alleen voor kleur in en om ons huis, maar brengt ook de natuur dichterbij. Dat is niet alleen belangrijk voor ons, ook dieren hebben hier belang bij. In een ‘groene’ straat valt meer te beleven; zoals vogels in het voorjaar en vlinders in de zomer. In straten die arm zijn aan groen is vaak wel ruimte te vinden voor wat bloeiende planten en struiken. Dit kan gewoon tegen de gevels van de huizen, in een ‘geveltuin’. Van zulke smalle strookjes tuin kan een straat enorm opknappen. Kinderen kunnen ook plezier hebben aan het verzorgen van zo’n geveltuin.

In Nederland zijn er meerdere gemeentes die, onder voorwaarden, welwillend tegenover aanleg staan. Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, etc.

Zelfs Geveltuinendag of de Mooiste Geveltuin van Roermond zou een initiatief kunnen zijn om dit te stimuleren. Daarnaast ontstaan wellicht automatisch de behoefte om de omgeving van de geveltuinen te onderhouden.

Vragen aan college gemeente Roermond:

  1. Bent u bekend met Geveltuinen?
  2. Bent u bereid medewerking te verlenen aan de ontwikkelingen en stimulering van Geveltuinen in onze Gemeente?, Zo neen, waarom niet?

Speak Your Mind

*