Heksenjaar Roermond afgesloten

Heksenjaar Roermond afgesloten

Het publiek werd opgewacht bij de Galgenberg (Foto: Photocord Cord Beckmann)

ROERMOND – Met verhalen, muziek en zang werd gisteren, zaterdag 4 oktober, het Heksenjaar Roermond afgesloten op de historische plek de Galgenberg. Het Heksenjaar ging vorig jaar precies op hetzelfde moment van start omdat het toen 400 jaar geleden was dat de eerste vermeende heks verbrand werd op de Galgenberg. In een kort tijdbestek volgende daarna nog eens 73 vrouwen en mannen en ging Roermond de geschiedenis in als stad met de grootste heksenprocessen van Nederland.

Het publiek kon genieten van een theatraal afscheid. Ontroerend was de balladeI am stretched on your grave gezongen door Marianna Moralis, Marcel Evers speelde het toepasselijke nummer Sorry van Kyteman en Patty van Lier gaf een fraai Roermonds tintje aan het geheel door het lied Remunj als ich dich höffe kos. Beiden werden begeleid door Bas Gehlen.

Gerard van de Garde vertelde over de gruwelijkheden van 400 jaar geleden. En Hans van Bergen bracht de historie in zijn verhaal terug naar het heden. Hij verhaalde dat we nooit mogen stoppen met het herdenken van historische mensenjachten, of ze nu 400 jaar of in deze eeuw plaatsgevonden hebben. We moeten blijven leren van het verleden.… En dit laatste werd voortreffelijk vertolkt door het Heksenwaanensemble dat de bijeenkomst afsloot met het Requiem uit de musical Heksenwaan.

Met het Heksenjaar Roermond heeft de Stichting FEEX een jaar lang op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het verleden. Soms met een ludieke inslag zoals het Heksepeksekonkoer tijdens de carnaval. In de musical Heksenwaan werd duidelijk dat achterdocht en angst de mens tot verschrikkelijke dingen aanzet. Op het Feexenfeest en in het educatieprogramma voor de basisscholen en het voortgezet onderwijs kwam het thema heks en de heksenvervolging op allerlei manieren aan de orde.

Tal van organisaties haakten aan bij het thema van het Heksenjaar. Bijvoorbeeld door het Historiehuis waar de tentoonstellingToveresse van Ruremonde de relatie liet zien van de heksenprocessen van toen met het pesten van nu. De heksentour van de VVV Midden-Limburg en de Stadsgidsen Roermond maakte duidelijk dat de historie van 400 jaar geleden nog overal tastbaar is in de stad. En de Roermondse ondernemers van de binnenstad zorgden met de heksenbezems voor een zeer toepasselijk decor voor het Heksenjaar Roermond.

We hadden nooit zoveel geweten over de heksenprocessen als
Gerard van de Garde en Charlotte Ruys geen onderzoek hadden gedaan. Door hen
hebben de heksen van weleer een naam gekregen. We weten nu waar ze woonden, hoe en waar ze gemarteld werden en wanneer ze op de brandstapel terecht kwamen. De geschiedenis kreeg hierdoor een gezicht.

De Stichting FEEX bedankt alle sponsoren, Vrienden van het Heksenjaar en vooral alle vrijwilligers voor al hun inzet en enthousiasme.

Speak Your Mind

*