Het falen van een burgemeester.

Column Haykirdo

Het falen van een burgemeester.

Zaterdag jl was ‘De dag van de democratie’ en niet geheel toevallig publiceert dagblad De Limburger op deze dag een interview met burgemeester Rianne Donders van Roermond. Donders uit zich in dat vraaggesprek over wat men inmiddels de affaire Van Rey noemt.

Donders schuift niet onder stoelen of banken dat zij deze gekozen volksvertegenwoordiger het liefst uit de Roermondse raad ziet vertrekken en dat geldt ook met niet zoveel woorden voor de grootste en enige oppositie partij de LVR. Niet alleen hoogst ongebruikelijk maar ook absoluut ongepast dat een burgemeester zich zo uitlaat over een raadslid. Een raadslid met meer dan 3000 voorkeurstemmen, een fractie met 10 zetels in de raad zet je niet even weg als bestuurlijke overlastgevers. Deze persoon en totale fractie vertegenwoordigt zo ongeveer een derde van de Roermondse bevolking. Die bevolking heeft bij volle verstand en met de wetenschap van de door het OM geuitte beschuldigingen bewust gekozen voor Van Rey en zijn partij.RianneDondersDommelvallei

Ok, het oordeel van de rechter is inmiddels in het nadeel van Van Rey uitgevallen, maar van de grote beschuldigingen is nauwelijks een spaan overgebleven. Het OM ging grotendeels nat en het is nog maar afwachten op wat van dit curieuze vonnis in hoger beroep overblijft. Deze burgemeester loopt niet alleen op de muziek vooruit door nu reeds dit soort diskwalificerende uitspraken te doen, zij zou als verbinder en voorzitter van de raad ook afstand moeten houden van deze politieke polemiek die door haar partijgenoten van het CDA werd ontketent. Het was immers het CDA dat er als de wiede weerga op was gebrand om na jaren met Van Rey en de zijnen af te rekenen. Bij monde van Marc Breugelmans werd het vuurtje aangewakkerd, Breugelmans was de brandstichter en CDA burgemeester Donders gooit nog wat olie op dat vuur in plaats van deze brand te blussen doet zij het tegenovergestelde.

Is het onkunde of opzet, ingegeven door partijpolitieke motieven? Wellicht van beide een, hoe dan ook deze burgemeester verdient een ferme tik op de vingers voor haar uitspraken. Dat zou gouverneur Bovens moeten doen, maar ja die is ook van CDA huize en zal zijn partijgenote derhalve niet berispen vanwege ernstig falen op de kerncompetentie die een burgemeester nu eenmaal zou moeten hebben namelijk het optreden als verbinder. Donders heeft meer kwaad dan goed gedaan met haar uitspraken, zij verdeelt de stad en dat mag je haar dan ook zwaar aanrekenen.

Op de dag van de democratie als hoeder van de democratie zo ernstig falen is (bijna) onvergeeflijk.

Hay Hutjens

Raadslid LVR

Gemeente Roermond

door DDL gepubliceerd op 13.9.2016

Speak Your Mind

*