“Hulde voor Peter Cox?”

Peter Cox is fractievoorzitter van het CDA Echt-Susteren, de gemeente waar men het opneemt voor CDA politici die in the picture staan.

U herinnert zich wellicht nog de Sinterklaas affaire rondom Peter Pustjens. Pustjens trad in 2009 terug vanwege een rel in de lokale politiek. Hij stond onder grote druk om af te treden vanwege de verdeling van Essent-gelden , al bleef zijn eigen fractie grotendeels achter hem staan. Het CDA-Limburg veinsde voor de bühne de vrees voor grote imagoschade door de gang van zaken in Echt-Susteren.

CDA-coryfeeën als de Limburgse gouverneur Leon Frissen, Kamerlid Ger Koopmans, raadsfractievoorzitter Martijn van Helvert en voorzitter Raymond Schlössels van de CDA-afdeling Echt-Susteren distantieerden zich van de handelwijze van Pustjens toenmalige burgemeester van Echt-Susteren en tevens voorzitter van het CDA Limburg deed er het zwijgen toe.

Na de verkiezingen van 2010 zit Pustjens alweer enkele jaren op het pluche, geen CDA-haan die er daarna om kraaide. Pustjens is terug in de armen van de CDA familie.

Dat de CDA familie zelden haar gevallen zonen in de steek laat bleek ook deze week toen Peter Cox het opnam voor een jong fractielid. Tegen deze jongeman eist het OM drie jaar gevangenisstraf wegens vermeende mishandeling. Cox toont lef, hij zegt tegenover L1 wie ben ik om eerder te oordelen dan de rechter. Prima statement zo lijkt het. De familierij blijft gesloten. Daar kunnen anderen nog wat van leren. Het CDA laat je niet vallen, alhoewel.

Anders lijkt het echter wanneer je geen lid bent van deze Roomse familieclan. Stel je bent lid van de VVD, dan ben je een afvallige in de ogen van het CDA en is er minder clementie. Zo stak provinciaal fractievoorzitter Martijn van Helvert in 2012 een stokje voor de benoeming van Jos van Rey als gedeputeerde. Ondanks dat de commissie Sorgdrager-Frissen hem had vrijgepleit.

Marc Breugelmans twittert zich een ongeluk over de Roermondse VVD en spreekt schande over het feit dat iemand die niet eens weet waarvan hij wordt beschuldigd, deze zich toch wil blijven inzetten voor het wel en wee van de stad.

Voor Katholieken geldt de vers van: Efeziërs 4:32: Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.

Zij die wat verder weg van de oude KVP uitgangspunten staan, worden met argusogen bekeken. Zij worden veroordeeld tot de hel en de verdoemenis. Kennelijk is men alleen vergevingsgezind binnen de eigen kring. Daarmee komen de woorden van Peter Cox in een ander daglicht te staan. Misschien moet ik mijn “hulde” voor hem nuanceren en blijft het bij het schoonvegen van het eigen straatje en daarnaast meten met twee maten. Misschien Is het wel: het CDA doet goed voor wie het in eigen kring ontmoet, wie anders denkt moet hoe dan ook worden beboet! 

 

Speak Your Mind

*