Maar wie beter weet, die weet dat hij onzin verkoopt….. #Plasterk

Morgen is het dan zover, Ronald Plasterk onze minister van BZK mag voor de Rechtbank in Rotterdam tekst en uitleg geven over zijn tweet dat klankborden niet de normaalste zaak van de wereld is bij burgemeestersbenoemingen.

Plasterk voelde zich geroepen zich in de zaak Van Rey te mengen door een oordeel over diens handelen te geven. “Iedereen weet het en iedereen doet het” zo stelde Van Rey. Heeft Van Rey met zijn bewering het gelijk aan zijn zijde en zijn hij en zijn plasterkpartijgenoten valselijk beschuldigd dan wel veroordeeld?

Volgens Plasterk niet en is straf op z’n plaats. Op zich is het al opmerkelijk dat een minister zich uitlaat over een lopende strafzaak, maar wie zich in de praktijk van alledag verdiept komt tot de slotsom dat Plasterk onzin twittert. Zo meldde voormalig burgemeester Sicko Heldoorn van Assen (PvdA) in het burgemeestersblad vol trots: “Het is wel plezierig om een klankbord te hebben.” Hij verwees met zijn uitspraak naar zijn eveneens partijgenoot Pierre Heijnen die op het Binnenhof bekend stond als burgemeesterslobbyist. De man die de partij van Plasterk aan meer burgemeesters moest helpen nadat anderen dat hadden laten verslonzen ten gunste van andere partijen.

Nagenoeg alle politieke partijen kennen dit soort lobbyisten en het is ook geen geheim dat vrijwel elke partij rondom politieke benoemingen ‘klankbordt’ of haar invloed uitoefent. We kennen bijvoorbeeld de beroemde casus Doesburg-De Bondt. De schoonvader van huidig VVD fractievoorzitter Halbe Zijlstra, De Bondt, gaf volmondig voor de rechter toe dat in Den Haag de benoeming van Jan Kamminga in Gelderland binnen de partijlijn was geregeld. Er volgde na een aangifte door minister Dijkstal vrijspraak. Dus niet alleen de PvdA heeft boter op z’n hoofd. En wat te denken van de benoeming van Aboutaleb in Rotterdam. Gerd Leers werd tweede en liet via de media weten dat dit was geregeld via Wouter Bos, zie Leers interview in de Intermediair.

Uiteraard kennen we ook de Limburgse verhalen. Leon Frissen die werd geprepareerd voor zijn functie als CdK en toen zes jaar later zijn herbenoeming dreigde te stranden waren het Maxime Verhagen en Marc Rutte die intervenieerden. Helaas voor Frissen te laat, dus moest er een opvolger komen en dat werd Bovens. Deze CdK werd het ten gunste van Frans Timmermans, ook toen zoals iedereen wellicht weet, bemoeide de landelijke politieke top zich met deze benoeming.

Kortom Plasterk ontkent wat Van Rey zegt en hetgeen iedereen weet, er wordt geklankbord en gelobbyd. Zou hij het morgen glashard gaan ontkennen, hij zal wel moeten zo mogelijk met overtuiging.

Maar wie beter weet, die weet dat hij onzin verkoopt. Nietwaar? Tot morgen!

Speak Your Mind

*