Maerelingk 2010

In agenda: 26 september 2010, Oranjerie, middagprogramma.

Uitvoering van de Maerelingk door een enthousiaste groep zangers en zangeressen die op een spontane manier samen met de toehoorders liedjes zingen uit de “oude Roermondse doos”.

Ervaringen uit de voorgaande jaren leert dat het een gezellige en druk bezochte muzikale middag wordt!

Ik zal de accordeon gaan bespelen, ofte wel het pensorgel. En wat is nu eigenlijk de accordeon voor een intrument?

accordeon

accordeon

Een accordeon is een muziekinstrument  dat vanwege de manier van geluidvoortbrenging tot de aërofonen wordt gerekend. Op basis van de bespeling is het een toetsinstrument. Het instrument wordt accordeon genoemd vanwege de constructie van het mechaniek van de linkerhand. Door een matrix van stangen en knoppen wordt een drietal tonen tegelijk geproduceerd, een akkoord.

De accordeon werkt volgens hetzelfde principe als de mondharmonica. De lucht wordt hier echter aangevoerd door een balg. In de kast zitten de tongen die het geluid voortbrengen. Wanneer een toets of knop wordt ingedrukt, stroomt de lucht langs een of meer tongen, waarbij deze gaan trillen en het geluid ontstaat.

De accordeon wordt vaak verward met andere instrumenten die gebaseerd zijn op het gebruik van doorslaande tongen, zoals de trekzak, de melodeon, de harmonica,

diatonische accordeon

diatonische accordeon

de concertina en de bandoneon.

De accordeon is echter niet wisseltonig; bij de accordeon wordt bij trekken en duwen dezelfde toon geproduceerd. De accordeon wordt wel eens als buik-orgel of in het limburgs pens-orgel beschreven.

Comments

 1. Beste Hay, op zaterdag 1 oktober is het de internationale dag van de ouderen. In het ontmoetingscentrum ’t Paradies willen we daar iets leuks voor organiseren. Zou de zanggroep de Maerelink op deze dag willen optreden?

  We willen dit combineren met meerdere activiteiten zoals toneel en misschien een korte lezing.

  Groeten en in afwachting van je reactie, Carl Nollen.

 2. Hallo Carl,

  Je verzoek heb ik doorgestuurd naar Ingrid Minten. Zij zal met je contact opnemen.

  Groet,

  Hay

Speak Your Mind

*