Ministerie zonder leiding….?

Onze minister van veiligheid en justitie Ivo Opstelten is sinds dit weekeinde in opspraak. Voormalige topambtenaren van justitie hebben aangifte tegen hem gedaan. In Nederland geldt uiteraard de onschuldspresumptie en een minister kan niet zomaar worden weggestuurd, maar toch Opstelten heeft vanaf nu een probleem. De minister is ‘accused’, beschuldigd maar zeker niet veroordeeld. Maar wat zegt zijn partij over dit soort zaken?

Binnen de VVD twee stromingen enerzijds de hardliners waartoe Opstelten zelf behoort. U herinnert zich ongetwijfekd de kwestie Hulman. Opstelten zei hierover destijds:

‘Hij moet iets verzinnen tegen de beeldvorming,’ zegt de oud-burgemeester van Rotterdam. ‘Als partijgenoot zeg ik dat we dit soort zaken niet kunnen hebben.’.

Anderzijds zijn er ook de types als het Amsterdamse oud-Kamerlid Anne Lize van der Stoel die in dit soort kwesties zeggen: “Laat eerst de rechter oordelen over de feiten”. Onder leiding van Benk Korthals, voormalig partijvoorzitter en ambtsvoorganger van Opstelten, meldde het partijbestuur dat he

Maar de casus Opstelten is geen gewone zaak. Opstelten is geen doorsnee wethouder, burgemeester of kamerlid. Opstelten is de hoogste baas van justitie. De man die toezicht moet houden op recht en onrecht. Dit maakt hem bijzonder kwetsbaar. Om met zijn eigen woorden te spreken, dit soort zaken kunnen we niet hebben.t enkel wil optreden bij ‘aantoonbare’ schendingen van integriteit.

Kortom minister Opstelten neem uw verantwoordelijkheid en stap (tijdelijk) hangende de aanklacht terug en laat uw onderminister Teeven het karwei afmaken. Alhoewel dat wordt ook lastig, Teeven verdonkermaande de Teeven-taps.

Justitie? En ministerie zonder leiding? Je zou het haast denken! Einde kabinet?

Speak Your Mind

*