op bezoek bij Margrietje Goedhart

Onlangs voor een feestje bij vrienden Margrietje, alias Bolleke, gevraagd om voor de muzikale omlijsting te zorgen met haar draaiorgel.  Vanavond bij haar op bezoek geweest om haar te bedanken en daarbij viel ik van de ene verbazing in de andere.

Bij binnenkomst struikel je zowat om de draaiorgeltjes, een aantal in de hal, vervolgens een 5-tal in de woonkamer en her en der nog een speeldoos. In de kelder tussen de geweckte glazen met appelmoes nog diverse en zowaar machientjes om de ponskaarten te maken die nodig zijn om uit de orgeltjes muziek te krijgen.

draaiorgel

Margrietje trekt al 15 jaar rond met haar buikorgeltjes en draaiorgels door heel West-Europa. Toen ik haar vorige week belde speelde ze in een kerk te Leipzig samen met het grote pijporgel. En tijdens mijn bezoek nu liet ze me een opname zien samen met het LSO. Een geweldige vrouw die helaas geen goede koffie kan zetten……

Ietwat over de geschiedenis van het draaiorgel:

Een draaiorgel is een automatisch spelend pijporgel. Naast orgelpijpen kan een draaiorgel ook andere instrumenten hebben, bijvoorbeeld slagwerk.

De pijpen van een draaiorgel zijn meestal van hout. De pijpen worden van lucht (bij orgels spreekt men van “wind”) voorzien door een blaasbalg. Het draaiorgel is verwant met andere pijporgels, met als grootste verschil dat andere pijporgels door mensenhanden en -voeten worden bediend en het draaiorgel door een draaiorgelboek. De eerste draaiorgels werkten met een houten cilinder met daarop metalen pinnen en bruggen voor de aansturing van de ventielen.

In 1892 kwam het orgelboek van karton, later gevolgd door rollen van papier. Als nieuwste aanwinst wordt voor de besturing nu ook een computer gebruikt, die wordt aangestuurd met midibestanden.

en zowaar een filmpje :

Speak Your Mind

*