Opinie geplaatst in Roermond Dichtbij

OPINIE: Waarom wordt Van Baalen met rust gelaten en Van Rey niet?

REGIO  |   09 mei 2014   |   4  |   Door Hay Hutjens

1 / 1
zoom out

ROERMOND – Bijna twee jaar loopt het opsporingsonderzoek naar VVD’r Jos van Rey. Het begon allemaal met verdenkingen rondom zijn verkiezingskas Liba BV. De ophef over vermeende corruptie is sindsdien enorm. De kranten schrijven nog vrijwel wekelijks over deze, door het OM nog steeds niet publiek gemaakte, zaak.

Door Hay Hutjens

Binnen de VVD was de ophef van meet af aan enorm. Van Rey werd te kennen gegeven dat hij zich vooralsnog lopende het onderzoek ver weg moest houden van de actieve politiek. Zijn Senaatszetel en wethouderschap voor de VVD legde Van Rey na het bekendmaken van de beschuldigingen onmiddellijk neer.

Waar ging het ook al weer over? Van Rey zou sponsorgeld van (bevriende) relaties hebben ontvangen, dat geld stortte hij in een bv en daarmee financierde hij zijn en ook de verkiezingscampagne van andere VVD’rs. Een handelwijze die binnen de politiek niet ongebruikelijk is. Vrijwel binnen elke partij gaan politici met de pet rond om hun idealen te verwezenlijken. Eigenlijk een hoop gedoe om niets dus, maar het OM ziet dat anders en heeft Van Rey sindsdien op de korrel. In de jacht op Van Rey worden nauwelijks middelen geschuwd om een veroordeling te bewerkstelligen zo lijkt het.
De VVD reageerde in deze maar ook in andere kwesties rondom vermeende afhankelijkheid van politici door de interne integriteitscode aan te scherpen en politici die onder verdenking staan per direct uit te sluiten van hun politieke mandaat. Zie ook de kwestie Johan Houwers.
Opmerkelijk is dat de VVD en ook de landelijke pers zich akelig stilhoudt nu het AD bekend maakte dat ook VVD EU lijsttrekker Hans van Baalen er een soortgelijke verkiezingskas op na hield. Van Baalen zo meldde het AD deze week liet zich onder andere financieren door onderneemster Nina Brink. Van Baalen houdt de kaken over zijn stichting op elkaar en geeft geen inzage in zijn boeken. Hij wimpelt de ophef weg en komt er kennelijk ook mee weg.
Waarom wordt de ene VVD’r door het OM op de korrel genomen en valt men ’s ochtends met groot machtsvertoon bij hem thuis binnen en laat men de andere VVD’r in casu Van Baalen buiten schot. Een interessante vraag, een zaak waar het journaille zich over zou kunnen buigen. Maar na de publicatie in het AD is er nauwelijks iemand die daar aandacht voor heeft. Op z’n minst opmerkelijk. Zijn er andere belangen in het spel? Dient het verhullen rondom Van Baalen een hoger doel? Mag de positie van de VVD bij de verkiezingen voor het Europees parlement niet in gevaar worden gebracht? Daar lijkt het wel op. Van Baalen, de VVD en ook de media hebben de schijn tegen. Iets waarvoor anderen op het hakblok werden gelegd lijkt nu over te waaien. De enige die dit ook zo opmerkte was emeritus hoogleraar Meindert Fennema in zijn wekelijkse column in de Volkskrant. Maar zijn kop boven zijn column verraadde het al: ‘Hoeveel botsingen ook, Hans van Baalen komt altijd terug’.
Kennelijk is de een meer gegund dan de ander. Dit blijft hoe dan ook opmerkelijk, maar verrassen doet het niet.

Hay Hutjens is raadslid voor de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), waarvan ook Jos van Rey deel uitmaakt.

Speak Your Mind

*