Over journalistieke integriteit gesproken….

Vanmorgen valt mijn krant in de bus, voorpagina, de aankondiging dat woensdag het boek van de heren Theo Sniekers en Hans Goossen over politicus Jos van Rey wordt gepresenteerd.

Doorgaans moet degene die een boek schrijft zijn stinkende best doen om zijn werk gepromoot te krijgen. De boekenmarkt heeft het immers zwaar en je werk aan het grote lezerspubliek presenteren is in de keiharde concurrentiestrijd welhaast onmogelijk.

Dat geldt niet voor voornoemde auteurs; zij krijgen woensdag aanstaande zelfs een exclusief podium bij de publieke regionale zender L1.

Met publiek geld wordt een uitzending gefinancierd om een schnabbel van twee journalisten te promoten. Zo’n podium zouden meer schrijvers willen hebben maar is kennelijk alleen weggelegd voor ‘vrinden’ van L1, over relatienetwerken gesproken.

Laat dat nou net hetgeen zijn wat de pers en het OM Van Rey verwijten. In dat perspectief bezien is zo’n met publiek geld gefinancierde uitzending op z’n minst ‘fragwürdig’. Kennelijk hanteren journalisten ten opzichte van hun ‘prooi’ andere waarden dan voor zichzelf.

Over journalistieke integriteit gesproken! Het journaille heeft, zo kunnen we concluderen, een geheel eigen ethiek die er vooral op is gericht anderen stevig de maat te nemen. Een kijkje in de persoonlijke integriteitsspiegel zou in deze niet misstaan.

 

 

Speak Your Mind

*