Reünie ABN-Bank Roermond: een feest van herkenning!

Gisteravond was het dan zover, de vele moeite en inspanningen van enkele initiatiefnemers ten beste werd was na een voorbereiding van jaren het moment aangebroken: een reünie van oud ABN-ners uit Roermond, samen met de bijkantoren ABN-Maasniel, ABN Maasbracht en ABN-Echt. Circa 80 aanmeldingen!

Waar nu het Stadsarchief is gevestigd, zetelde ooit de Bank Schmasen en Nacken. Het was de bekendste Roermondse bank in de 19de eeuw. In 1852 kochten Berthold Schmasen en Johan Matheas Nacken dit pand van Augustina Ruys, rentenierster te Beesel. Louis Beerenbroek, later burgemeester van Roermond, woonde hier ooit. • In de Schoenmakersstraat had de Twentse Bank een filiaal. De Algemene Bank Nederland nam het over en verkaste naar de Swalmerstraat, direct om de hoek vanaf de Markt. Na grondige verbouwing werd het pand in de Swalmerstraat samen met de Sociëteit Concordia bij het stadhuis getrokken.

De Algemene Bank Nederland ontstond in 1964 uit een fusie van de Nederlandsche Handel-Maatschappij en de Twentsche Bank. Op 4 juni van dat jaar werd de fusie aangekondigd, en het fusieproces werd al vier maanden later, op 3 oktober voltooid.

De belangrijkste reden voor de fusie was de internationaal toenemende trend naar consolidatie en schaalvergroting. Het internationale netwerk van de Nederlandsche Handel-Maatschappij en de sterke thuisbasis van de Twentsche Bank waren complementair, en bovendien waren beide instituten actief in de ontwikkeling van de textielindustrie in Twente. Operationeel werkten de banken al samen, zo was de Nederlandsche Handel-Maatschappij vanaf 1953

Door overnames werd de positie van het nieuwe bankbedrijf wereldwijd versterktABN-Bank kas-dames. Zo werd in 1967 de Hollandsche Bank-Unie overgenomen, die een sterke positie hadden in Zuid-Amerika. In datzelfde jaar werd ook een meerderheidsbelang verworven in de Industrieele Disconto Maatschappij, waar de Twentsche Bank al een minderheidsbelang in had. Bank Mees & Hope werd in 1975 ingelijfd, maar bleef onder eigen naam actief. Kingma’s Bank van Leeuwarden volgde in 1981 en ging verder als ABN/Kingma’s Bank.

Ook in het aandelenbankieren verwierf ABN diverse bedrijven, zoals Nachenius, Tjeenk & Co. dat een fusie was tussen Weduwe Tjeenk & Co (opgericht in 1810) en Nachenius & Dudok van Heel (opgericht in 1797).

Internationale expansie werd bereikt door het fuseren van drie ABN bedrijven in Saoedi-Arabië tot Albank Alsaudi Alhollandi in Riyad, waarvan de naam in 1990 werd gewijzigd in Saudi Hollandi Bank.

Een belangrijke acquisitie was die van LaSalle National Bank in Chicago, in 1979. Hiermee kreeg ABN voet aan de grond in de Verenigde Staten, dat de belangrijkste tweede thuisbasis zou worden voor het bedrijf. LaSalle was in 1927 opgericht als National Builders Bank of Chicago, en nam in 1990 Exchange Bancorp of Chicago over.

Ook in Europa zocht ABN Bank de groei: in 1980 verwierf het bedrijf een meerderheidsbelang in Banque de Neuflize, Schlumberger, Mallet (NSM) in Parijs. NSM stamt al uit 1667 en was een van de oudste en meest prestigieuze banken in Frankrijk. NSM werd samengevoegd met Banque Jordaan & Cie (waar de Twentsche Bank al een aandeel in had sinds 1909), en in 1999 fuseerde NSM met Banque Demachy, waarbij de bedrijfsnaam Banque NSMD werd.

Samenwerking met andere Europese banken werd gezocht, onder andere bij de oprichting van ABECOR. Ook was ABN Bank betrokken bij het opzetten van SWIFT, de organisatie van interbancaire financiële telecommunicatie.

ABN Bank fuseerde in 1990 met de AMRO Bank, om voorbereid te zijn op de open Europese markt. ABN AMRO Holding N.V. nam de aandelen van beide bankbedrijven over in augustus 1990, en op 22 september 1991 werd het bedrijf actief onder de nieuwe naam ABN AMRO Bank met het hoofdkantoor in Amsterdam.

Mijn “carrière” begon bij deze Algemene Bank Nederland aan de Swalmerstraat en in de drie jaar dat ik er werkte startte de nieuwbouw aan het Kloosterwandplein waarnaar na voltooing de “Swalmerstraat” verhuisde.

Tsja, wat kan ik me nog herinneren van deze tijd: fijne collega’s waarmee elke middag even gekaart werd ter opvulling van de pauze, een vooruitstrevende bank waar het Corporate Banking (CORBA) zijn intrede deed, met een breed scala aan producten in een commerciële portefeuille: verzekeringen, kredieten, effecten, digitale dienstverlening (ARC), daarnaast een bloeiende effectenafdeling en een van de succesvolste werd in Limburg op het gebied van optiehandel, mooie en leerzame tijd.

Het was een mooie avond gisteren met mijn oud-collega’s!!

 

Speak Your Mind

*