tijd voor een discussie: zorgpremie inkomensafhankelijk?

Wil ik de Telgraaf van 3 november 2010 openslaan, blijft mijn oog hangen op een artikel op de voorpagina: Zorgpremie naar Loon.

Ik lees verder:
Huishoudens met een bovenmodaal inkomen moeten meer zorgpremie gaan betalen. Dit opmerkelijke voorstel komt van topman Van Boxtel van zorgverzekeraar Menzis. Volgens hem is deze drastische maatregel noodzakelijk om de almaar stijgende zorgkosten betaalbaar te houden. 

Zorgverzekering

“De lagere inkomens worden nu onevenredig hard getroffen door de stijgende zorgkosten. Wie nu 10.000 euro bruto per maand verdient, betaalt slechts 70 euro meer voor zijn zorgverzekering dan wie moet rondkomen van 2300 euro. Door mensen met een hoger inkomen iets meer te laten betalen, kunnen we de groep lagere inkomens in elk geval iets ontzien”, reageert de topman. Het is voor het eerst dat een zorgbedrijf oproept tot zo’n nivellerende maatregel. Van Boxtel gaat bij minister De Jager (Financiën) aandringen op aanpassing van het belastingregime.

(…) Menzis kondigt vandaag een stijging van de basiszorgpremie aan, dit komt neer op een verhoging van tien procent tot 1257 euro. Alle verzekeraars voeren voor volgend jaar een premieverhoging door, vooral als gevolg van een tekort bij de overheid. Volgens de voormalige D66-bewindsman zal de premie de komende jaren alleen maar stijgen. Draagt de Nederlander nu nog ongeveer 500 euro per maand af dat kan in 2020 opgelopen zijn tot 700 tot 750 euro per maand.”

Ben benieuwd naar de inhoud van de reacties!

Comments

 1. Vind het niet kunnen, waarom word er sowieso onderscheid gemaakt tussen mensen die een bovenmodaal inkomen hebben, hun werken er wellicht ook gewoon voor.

 2. Ik ben het volledig met u eens!

 3. Bas van de Pol zegt

  Ik ben het absoluut met van Boxtel eens. De bovenmodale verdieners mogen best wat meer betalen. Schandalig dat zij over de ruggen van de armen weer geld in hun portomonnees houden. Dat is toch ronduit asosociaal. Typisch Telegraaf publiek dat daar op tegen is.

 4. Volgens mij heb ik de reactie van de heer van Boxtel verkeerd begrepen naar uit uw reactie blijkt. Ik vraag me af waarom mensen met een bovenmodaal inkomen méér moeten betalen voor dezelfde dienstverlening.
  Is het volgens u dan ook zo dat als iemand met een bovenmodaal inkomen met zijn of haar kinderen de dierentuin bezoekt, meer moet betalen om de dierentuin te kunnen bezoeken dan iemand met een minder inkomen?

 5. Bas van de Pol zegt

  Dat is een vergelijking die mank gaat. een bezoek aan een dierentuin is niet van levensbelang. een goede zorgverzekering wel. In Nederland moeten we naar een situatie gaan waar mensen zo’n verzekering niet meer kan betalen. Dan krijg je Amerikaanse toestanden. Ik raad je de film Sicko aan in dat geval. Daarin is te zien waar het dan naar toe gaan. Iedereen moet de toegang tot betaalbare zorg hebben. Dat is de basis voor een gezonde maatschappij.

 6. Bas van de Pol zegt

  Tevens wil ik mijn excuses aanbieden voor mijn eerste post. Dit was irrationeel en abject en voegt weinig goeds toe aan de discussie. er is al genoeg vuilspuierij op het internet

Speak Your Mind

*