Vastelaovend 2019

Vastenavond (ook gekend als vette dinsdag) is de dinsdag voor Aswoensdag en traditioneel het einde van de carnavalsperiode. Tot dinsdagnacht 24.00 uur mag nog carnaval worden gevierd en is het toegelaten zich als vastenavondgek te verkleden. In de katholieke traditie is klokslag middernacht carnaval voorbij en begint de veertigdaagse vastentijd tot het paasfeest.

In Limburg staat het gehele carnaval bekend als vastelaovend(j), dat Limburgs is voor vastenavond. De vastenavond zelf wordt lèsten daag vanne vastelaovendj (laatste dag van de carnaval) of carnavalsdinsdig genoemd en op die dag vinden veel afsluitende activiteiten plaats zoals het Uulverbranje in Montfort en het Bacchusdrieve in Roermond.

Vooral in Noord-Holland wordt vastenavond ‘dikke dinsdag’ genoemd. In Engelstalige landen heet deze dag onder andere Mardi Gras of Pancake Tuesday, omdat deze dag traditioneel pannenkoeken worden gegeten.

In 1981 werd ik adjudant van de stadsprins Jos II (Perey) van d’n Uul, de stadsvastelaovesvereniging in Roermond, samen met adjudant Wiel Mommers. Een schitterende tijd waarin we maandenlang intensief met elkaar optrokken in het jubileumjaar van d’n Uul 4×11 kleur gaven.

Dat deze 3 mannen bij elkaar kwamen was niet geheel toevallig maar voortgekomen als leden van de Stadtsgarde Faubourg St. Jacques, die nadat Jos Perey tot prins van d’n Uul werd gekozen, de titel kreeg: Prinselikke Stadtsgarde Faubourg St. Jacques.

Voor een korte historische terugblik met als gevolg de oprichting van deze Stadtsgarde verwijs ik graag naar LINK en de volgende foto’s:

 

 

Inmiddels is het 2019, Jes en ik hadden de bedoeling naar Vlieland te gaan tijdens voor een korte vakantie totdat Ton Blommers belde met de vraag of ik de toetsen wilde spelen in het Sjpektakel van de Röts op vastelaoveszaoterdaag vanaaf 17.00 oer….. Geen Vlieland dus.

Men beloofde een geweldige happening en dat werd het ook, een soort open podium met vastalaovesvierders die op bestaande melodieën een nieuwe Remunjse tekst hadden geschreven. Het was onvergetelijk, hartstikke druk, vrijwel non-stop programma tot 22.00uur en wat een geweldige sfeer! Als slagroom op de taart komt mijn kleindochter Renske even voorbij….

kleindochter Renske

Sjtasiefestasie

 

 

 

 

 

 

 

 

Morgen Bacchusdrieve en dan is het weer “veurbiej”….

Speak Your Mind

*